Úvod / Články / Ako správne vybrať parfum?
Tlačiť

Ako správne vybrať parfum?

Ako správne vybrať parfum?

1. Aký je rozdiel medzi parfémom, toaletnou vodou a kolínskou vodou?
Parfém obsahuje 15 až 30% kompozície, parfémovaná voda 8 až 15% kompozície, toaletná voda 4 až 8% kompozície v koncentrovanom liehu. Kolínska voda obsahuje 3 až 5% kompozície v zriedenom, často 70% nom liehu (obsahuje 70% etanolu).

2. Čo je to tester?
Originálny parfém je uložený v komerčnom, farebnom obale, ktorý je väčšinou ďalej balený priehľadnou fóliou. Tester je uložený v šedobielej, alebo hnedej potlačenej škatuli, bez ďalšieho priesvitného obalu. Niektoré testery nemajú viečko flakóna. Veľkou výhodou však je, že cena testeru je vždy nižšia ako cena rovnakého, bežne predávaného parfému. Tester je vhodný hlavne pre zákazníkov kupujúci vôňu pre vlastnú potrebu, ktorým nejde o krabičku, ale o výhodnejšiu cenu. Tester parfému má identické zloženie ako parfém v bežnom prevedení. Jeho kúpa je správna voľba ako ušetriť, nie na úkor kvality a nevzdať sa čerpania voňavého pôžitku.

3. Ako si vybrať správny parfém alebo podobný výrobok?
Predovšetkým podľa vlastného vkusu. Nikdy nevyberáme vôňu podľa “vzorky” pripravenej aplikáciou parfému alebo podobného výrobku napr na vatový tampón alebo do krytky spreja, ktorý je potom dlhší čas uložený voľne na vzduchu. Takáto “vzorka” vône nezodpovedá vôni výrobku v uzavretom obale.

4. Je pravda, že rovnaký parfém má na rôznych užívateľoch trochu odlišnú vôňu?
Áno, je to pravda. Každý človek má svoju vlastnú špecifickú vôňu. Závisí to na vlastnostiach jeho pokožky, spôsobu výživy a životných zvyklostiach. Parfém, ktorý u jedného používateľa vonia veľmi príjemne, môže na pokožke iného používateľa pôsobiť trochu odlišne.

5. Mení sa vôňa parfému, ak užívateľ používa napríklad ostro korenené jedlo?
Vôňa parfému sa nemení, mení sa však vôňa pokožky, ktorá vyžaruje vône metabolickej premeny požitého pokrmu. Táto zmena je príčinou toho, prečo v komplexe s vôňou parfému vyznieva celkový dojem odlišne od vône parfému samotného.

6. Môže parfum ovplyvniť náladu?
Áno, veľmi. Vôňa pôsobí bezprostredne na psychickú rovnováhu. Príjemná vôňa dokáže veľmi rýchlo zlepšiť náladu, ale naopak, prenikavá, veľmi intenzívna vôňa znepokojuje a môže vyvolať aj určité ťažkosti.

7. Existujú erotizujíce parfémy?
V zásade nie, aspoň nie v zmysle bezprostredne pôsobiaceho afrodiziaka. Ale príjemná vôňa, ktorú používa objekt vášho záujmu, pôsobí napriek tomu dráždivo. Čím je však vôňa sviežejšia alebo ovocnejšia, tým sú tzv dráždivé účinky menšie.

8. Existujú pravidlá, ako sa má parfum používať?
Áno. Parfém nikdy nesmie “tyranizovat” okolie. Tu viac ako kdekoľvek inde platí zásada, že menej je vždy viac. Počas dňa je žiadúce používať ľahšie toaletné alebo kolínskej vody. Parfém samotný má byť používaný len na výnimočné a slávnostné príležitosti. Je vhodné voliť vône tiež s ohľadom na ročné obdobie. Pre teplé letné dni sú ako stvorené svieže kvetinové, prípadne citrusové vône a ich početné modifikácie. V chladných ročných obdobiach sa uplatnia skôr ťažšie balzamické aj orientálne typy vôní. To samozrejme nemá byť železným pravidlom. Výber vonnej garderoby každej ženy sa riadi jej osobným vkusom a spôsobom života.

9. Prečo sa nemá súčasne používať viac rôznych vôní?
Každý parfum je jedným harmonickým celkom. ak sa použije súčasne iný a odlišne intenzívne voňajúci prípravok, dochádza často k disharmónii, ktorá vo svojom komlexe môže vyvolať nepríjemný dojem.

10. Ako a kde sa má parfém “nosiť”?
Je to predovšetkým otázka koncentrácie. Ak je myslená – ona preslávená kvapka nanesená za ušným lalokom, je tým spravidla myslený parfém. Všeobecne sa parfém nanáša na miesta, kde je pod pokožkou najviac krvných vlásočníc, tj do lakťového jamky, ale i do podkolenia – do miest, kde je pokožka najteplejšia a kde sa vôňa parfému plne rozvinie. Parfém sa tiež nanáša na vlasy, tesne nad pokožku hlavy. Mimoriadne dobre vyniká parfém na odevoch z prírodných materiálov a na kožušinách, neodporúča sa však nanášať ho napríklad na biele a svetlé odevy, najmä nie na prírodný hodváb.

11. Ako dlho je parfum použiteľný a ako sa spozná, že nie je už úplne v poriadku?
Ak nie je flakón s používaným parfémom vystavený účinku denného svetla a teplotám vyšším ako asi 20 ° C, vydrží pol roka aj dlhšie. Parfém v originálnom neotvorenom flakóne však vydrží aj dlhšie ako rok. Parfém, ktorého farba sa mení, väčšinou na tmavší odtieň a okolo ktorého uzáveru sa usadzuje pryskyricový prstenec, je spravidla starý. Aj kyslá a živičná vôňa signalizuje, že parfém alebo podobný výrobok má svoju dobu použiteľnosti už za sebou.

12. Zloženie parfému
Parfém (vôňa) je zmes prvkov, látok s rôznou prchavostí.
Základné prvky vône (vonné akordy) a ďalšie látky tvoria kompozíciu.

Komponenty každej kompozície je možné rozdeliť do troch fáz:
HLAVA – 1. fáza – rýchlo prchavé látky cítime najskôr a táto vôňa rýchlo odoznie.
SRDCE – 2. fáza stredne prchavé látky tvoria buket, charakter vône – rozvinie sa za niekoľko minút.
ZÁKLAD – 3. fáza pomaly prchavé látky pôsobia najdlhšie, až niekoľko hodín.

Dôležité je, aby vo všetkých troch fázach rozvíjania vône pôsobili látky podobne voňajúce a zaistili tak harmonický, nepretržitý priebeh.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.